Κυκλοφόρησε το τεύχος 97-98 “Θέματα Παιδείας” (Άνοιξη-Καλοκαίρι του 2024). Η επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής ξεκινά από τα επίκαιρα θέματα των συγχωνεύσεων τμημάτων-σχολείων, που κρύβονται πίσω από τις εξαγγελίες για “ψηφιακή εκπαίδευση” και προσλήψεις που βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Στα νέα από το μέτωπο της παιδείας ξεχωρίζει η άνοδος που καταγράφηκε στα τελευταία συνέδρια της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, με την πρωτιά της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στους δασκάλους και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στους καθηγητές, άνοδος που θεωρείται αφετηρία για νέους, πιο μεγάλους και νικηφόρους αγώνες απέναντι στην πολιτική του κατηγοριοποιημένου σχολείου της αγοράς, με τη δυναμική των αποδεδειγμένα άξιων συναδέλφων που αντιστέκονται στην αξιολόγηση και τιμούν την αγωνιστική παράδοση των κόκκινων δασκάλων, όπως ήταν ο Νίκος Πλουμπίδης. Την αναφορά στον Κόκκινο Δάσκαλο συνοδεύει το αναλυτικό αφιέρωμα στο Διδασκαλικό κίνημα του μεσοπολέμου, που επιμελήθηκε ο αφυπηρετήσας καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Τζήκας.
Επίκαιρη επίσης η ιστορική αναφορά στην υπογραφή του συμφώνου Ρίμπεντροπ- Μολότοφ, στις 23 Αυγούστου 1939, που εξασφάλισε στη Σοβιετική Ένωση 21 πολύτιμους μήνες πολεμικής προετοιμασίας πριν δεχτεί την επίθεση των Ναζί. Το άρθρο, βασισμένο στα ιστορικά τεκμήρια, απαντά στην επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας που προκαλεί και μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια παρουσιάζοντας ότι η ΕΣΣΔ άνοιξε το δρόμο στο Χίτλερ! Η αναφορά στην ιστορία συνεχίζεται με τις μελέτες της Φλώρας Σιδερή για το μάθημα της ιστορίας στο δημοτικό σχολείο, την αναδρομή του Σωτήρη Τσιώλη στην ιστοριογραφία της Ειδικής Αγωγής, ενώ σοβαρά μας προβλημάτισε το άρθρο του Κωνσταντίνου Γουλιάμου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, για τη συστημική στρατιωτικοποίηση πολιτικής και πανεπιστημίων.
Ορισμένοι και σήμερα τολμάνε να παρουσιάζουν τον πόλεμο σαν κάτι “φυσιολογικό”, σαν απόρροια κάποιας δήθεν αρχέγονης επιθετικότητας του ατομικού ανθρώπου, απόψεις στις οποίες απαντά ανάμεσα σε άλλες το δεύτερο μέρος της μελέτης του Μιχάλη Κουβελά για την Ψυχανάλυση και το Φροϋδισμό, από τη σκοπιά της διαλεκτικής-υλιστικής και ιστορικής θεώρησης της έννοιας του ανθρώπινου ασυνείδητου.
Σαν ειδικό θέμα του τεύχους επιλέχτηκε η σπουδαία μαρξιστική πραγματεία του Γιάννη Ιμβριώτη για τη φιλοσοφία του Καντ. Η εργασία επαναδημοσιεύεται στην επέτειο των 300 χρόνων από τη γέννηση του αστού φιλοσόφου που τόσοι αντέγραψαν στη συνέχεια, ανάμεσά τους και οι οπαδοί στην εκπαίδευση του σύγχρονού μας κονστρουκτιβισμού. Ο Γ. Ιμβριώτης δεν παραβλέπει τα όποια θετικά στοιχεία της καντιανής φιλοσοφίας: την παραδοχή της ύπαρξης αντικειμενικού κόσμου ανεξάρτητου από τη συνείδηση, τον τονισμό του ενεργητικού ρόλου του υποκειμένου στη διαδικασία της γνώσης, την αναγνώριση της προσωπικότητας του ανθρώπου ως σκοπού κ.ά. Από την άλλη η μαρξιστική θεώρηση της περίφημης “Κριτικής” του Καντ ξεσκεπάζει τον ιδεαλισμό και τον αγνωστικισμό του, που απορρέει από τον αυθαίρετο διχασμό της πραγματικότητας, το χωρισμό των φαινομένων από τα “πράγματα καθεαυτά”, και της γνώσης που δήθεν υπάρχει από τα πριν με “καθαρό λόγο” σε διάκριση από την εμπειρική γνώση που έρχεται ύστερα από τα δεδομένα των αισθήσεων. Όπως επισημαίνεται κι από τον πρόλογο της Συντακτικής Επιτροπής, η εργασία του Γιάννη Ιμβριώτη είναι «τεκμήριο αντικειμενικής αποτίμησης από έναν σπουδαίο μαρξιστή, που ήξερε μιλώντας καθαρά να φωτίζει ακόμη και τα πιο σκοτεινά μονοπάτια της φιλοσοφίας».
Σκοτεινά και άγνωστα μονοπάτια της επιστήμης επιχειρεί επίσης να φωτίσει το περιοδικό “Θέματα Παιδείας” δημοσιεύοντας στην ενότητα “Επιστήμη για όλους” το άρθρο του Μάνου Σαριδάκη “Αλήθειες για το σύμπαν”. Ο αρθρογράφος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι και συγγραφέας του βιβλίου Το σύμπαν (εκδ. Παπαδόπουλος) που παρουσιάζεται στην ενότητα Βιβλιοκρισία-Βιβλιοπαρουσίαση, όπως και το βιβλίο του Τζαμάλ Οδυσσέα Μαάιτα Στη γειτονιά του ουρανού (εκδ.Σύγχρονη Εποχή). Στο παιδικό βιβλίο επίσης παρουσιάζεται Ο Φεγγαροσκεπαστής του Γάλλου Ε.Πουϋμπαρέ (εκδ. Αίσωπος) μαζί με τις Χιλιάδες Αγκαλιές της “δικής” μας Ιωάννας Καρατζαφέρη (εκδ. Σύγχρονη Εποχή). Στα βιβλία που παρουσιάζονται είναι ακόμη Το θέατρο για παιδιά και ενήλικες του Θανάση Καραγιάννη (εκδ.Σταμούλης) και η Ημερίδα του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Γληνός- Το ΚΚΕ τιμά τον κομμουνιστή διανοούμενο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε βιβλίο από τη Σύγχρονη Εποχή. Στα ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ παρουσιάζονται κι άλλες επιλεγμένες μελέτες ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, καθώς και ενδιαφέροντα λογοτεχνικά βιβλία, ποιήματα και πεζά (τα θεατρικά θα παρουσιαστούν στο επόμενο τεύχος). Ξεχωρίζει η παρουσίαση των απομνημονευμάτων του Πάμπλο Νερούντα Τη ζωή μου ομολογώ, την έζησα, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση και σημειώσεις του καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου Γιώργου Κεντρωτή, ο οποίος σαν εξαιρετικός μεταφραστής που είναι, θεωρήθηκε ο πλέον αρμόδιος για να παρουσιάσει επίσης με την πένα του στο περιοδικό το θέμα “Ο Θεοτόκης μεταφράζει Βιργίλιο”, που συνεχίζει την αναφορά των Θεμάτων Παιδείας στον μεγάλο σοσιαλιστή πεζογράφο Κωνσταντίνο Θεοτόκη.
“50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ” και στην ενότητα Πολιτιστική Κίνηση παρουσιάζονται τεκμηριωμένα τα βασικά γνωρίσματα του μοναδικού αυτού θεσμού, που πραγματοποιείται χωρίς χορηγούς και σπόνσορες, με την άμεση συμμετοχή της νεολαίας σε όλες τις δραστηριότητές του, από την προβολή και προετοιμασία μέχρι το ίδιο το πρόγραμμα και το ξεστήσιμό του. Η ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ αποδείχνει πως έδωσε τη δυνατότητα σε πρωτοπόρους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους σε πλατύ κοινό αλλά και να εμπνευστούν οι ίδιοι από το Φεστιβάλ. Το άρθρο επισημαίνει ότι έφερε ξανά τον πολιτισμό στην ύπαιθρο και τις λαϊκές γειτονιές, σε χώρους δουλειάς και σπουδών της νέας γενιάς, ότι προσέφερε στις μικρότερες ηλικίες όχι απλά έναν Παιδότοπο αλλά κι ένα πρότυπο ανυπόταχτης ζωής, με τον προλεταριακό διεθνισμό, την αγωνιστική και πολύμορφη συντροφική δράση, επανασύνδεσε την πολιτική με τον πολιτισμό κι έγινε το ίδιο ένα καινοτόμο πολιτικό εργαστήρι που διαπαιδαγωγεί επαναστατικά.
Το περιοδικό κλείνει με τις αναμνήσεις της Άννας Ιλίτς Ουλιάνοβα, της μεγάλης αδερφής του Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, που όλοι γνωρίζουν με το ψευδώνυμο της παρανομίας: Λένιν. Mε “Τα παιδικά χρόνια του Λένιν” το περιοδικό Θέματα Παιδείας ξεκινά το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το θάνατο του πρωτοπόρου επαναστάτη, αφιέρωμα που θα κρατήσει όλο το 2024.
Τα Θέματα Παιδείας μπορεί να τα βρει κανείς στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ και στους ανταποκριτές του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα βιβλιοπωλεία της “Σύγχρονης Εποχής”. Tηλ. επικοινωνίας: 210-8213430
Ο ιστοχώρος του περιοδικού είναι σε διαδικασία κατασκευής, σύντομα θα δείτε τον νέο ιστοχώρο του περιοδικού μας.